NETWERKORGANISATIE VAN AOC’S EN VBG
Naar groenonderwijs.nl
De Gelderlander 10 november 2017

Wakker worden tussen de apen en giraffen

Wakker worden tussen de apen en giraffen

Je bent 17 en je wilt de Afrikaanse natuur in. Bram Haen gaat het doen. Zaterdag vertrekt de Heliconstudent in zijn eentje naar Zuid-Afrika om 3 maanden stage te lopen als gids in natuurreservaat Silkaatsnek. Haen doet de studie Eco en Wildlife aan Helicon Geldermalsen. Hij weet nog niet precies wat hij kan verwachten in Zuid Afrika. ,,Ik laat het liever op me afkomen. Wel probeer ik me zo goed in te lezen over het gebied en de flora en fauna die er te vinden zijn. Als ik eenmaal aan het werk ben, pak ik het zo op. Ter plekke leer je toch het meeste.”

Facebook
De stageplek vond de tweedejaarsstudent via een Facebookgroep waar mensen uit de ecologiewereld vacatures met elkaar delen. Zijn mentor wees hem er uiteindelijk op. ,,Het was precies wat ik zocht, want ik wil me verder ontwikkelen als gids. Dezelfde middag hing ik aan de telefoon met de eigenaar en aan het einde van het gesprek kreeg ik te horen dat ik welkom was.”

Ontbossing
In Geldermalsen leert hij over de relatie tussen klimaat, mensen, dieren en planten. ,,Inmiddels ken ik al een paar honderd planten, dieren en schimmels bij naam.”  Als natuurgids wil hij mensen laten zien hoe mooi en kwetsbaar de natuur kan zijn. ,,Over ontbossing hoor je misschien wel op het nieuws, maar het komt heel anders over als je ook daadwerkelijk omgeven bent door flora en fauna. Als ik mensen dat kan meegeven, beseffen ze hopelijk dat er iets moet gebeuren om die prachtige natuur niet kwijt te raken.”

Hutje
Samen met 4 andere stagiaires slaapt hij gedurende de stageperiode in een hutje op het natuurpark en zal hij naast het geven van rondleidingen onderhoud plegen. ,,Ik heb al begrepen dat ik ook de hekken ga controleren of kuddes moet tellen. Dat is toch gaaf. Zo ben ik 24 uur per dag omringd door dieren.” Voor leeuwen of hyena’s hoeft Bram niet bang te zijn. Roofdieren zitten er namelijk niet. ,,Het idee dat ik straks wakker word en door mijn raam de gazelles, apen, giraffen en zebra's zie lopen, maakt me gelukkig.”Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws